Cărți citite în prima parte a anului 2024

Cărți citite de Pavel Ionuț

Nu-mi vine să cred că am intrat în a doua parte a anului 2024. Dacă ar fi să mă iau după numărul cărților pe care le-am citit în această perioadă și numărul copiilor din casă aș putea să spun că a fost o primă jumătate de an rodnică.

Cel puțin o perioadă de câteva luni, timpul pe care-l voi aloca cititului va fi limitat. Sosirea Aryei ne-a schimbat puțin programul, dar ne vom acomoda și ne vom stabili noi obiceiuri zilnice.

Cititul mi-a permis să mă dezvolt, să visez către lucruri care păreau imposibile și să depășesc granițele satului în care m-am născut și am copilărit. Îmi place să-mi petrec timpul citind și sunt foarte mândru de mica mea bibliotecă.

Dacă vrei să vezi lista cu cărțile citie în 2023 o găsești aici: cărți citite în 2023

Cărți citite în 2024

Elon Musk – de Walter Isaacson

Walter Isaacson reușește, ca și în cazul lui Steve Jobs, să ni-l prezinte pe Elon Musk, omul plecat din Africa de Sud, care a transformat pentru totdeauna domeniul auto, aerospațial și cel al telecomunicațiilor.

Elon Musk nu trebuie privit ca un om obișnuit, este dispus să sacrifice orice pentru a-și duce la îndeplinire obiectivele. Citindu-i biografia vei afla ce înseamnă să lucrezi sub presiune, cu termene limită, bugete mici și să realizezi lucruri imposibile.

Isaacson nu ne prezintă doar geniul Elon, acesta ni-l prezintă și-n postura de tată, dar și-n postura de șef imposibil în anumite situații. Citind cartea vei descopri detalii neștiute despre Musk, lucrurile care-l motivează și planurile acestuia pentru viitor.

disponibilitate: biografie Elon Musk

Leadership. Șase studii de strategie mondială – de Henry Kissinger

Henry Kissinger ne prezintă șase studii de caz asupra a șase lideri de talie mondială care au schimbat destinele țărilor pe care le-au condus. Printre cei analizați se numără Richard Nixon, Margaret Thatcher și Lee Kuan Yew. Vei găsi în rândurile acestui manual de leadership notările lui Kissinger despre fiecare lider analizat.

Trecânt printr-o perioadă dificilă ca urmare a finalului celui de-al Doilea Război Mondial, națiunile au trebuit să-și refacă moralul și economiile. Cum a reușit Germania să redevină motorul economic al Europei și cum a devenit Singapore un pol de putere în Asia?, liderii care au condus aceste țări au avut o influență majoră în destinele lor.

disponibilitate: Leadership

Civilizația Romană – de Pierre Grimal

În carte ne este prezentată civilizația care a fascinat lumea, de la primele așezări care au apărut pe dealurile Romei și până la decăderea imperiului.

Ce-i motiva pe romani, cum își petreceau timpul, cum erau organizați și de ce au influențat atât de mult lumea în care trăim. Dacă ești pasionat de istorie și vrei să afli detalii interesante despre Roma, îți recomand această carte.

Domnul Președinte – de Miguel Angeles Asturias

O țară sud-americană se află sub controlul unui conducător autoritar, o lume încremenită sub autoritatea unui Președinte despotic prezentată într-un roman câștigător de premiu Nobel pentru literatură.

Citind acest roman nu ai cum să nu faci o paralele cu cele ce s-au întâmplat în România în timpul regimului comunist. Președintele din acest roman poate fi recunoscut în persoanele tuturor dictatorilor, a celor care au considerat populația pe care au condus-o o simplă masă de manevră, viețile oamenilor de sub ei nefiind mai valoroasă decât cea a unui animal de povară.

disponibilitate: Domnul Președinte

Gânduri către sine însuși – de Marcus Aurelius

O carte foarte grea, o carte care a trecut prin sute de ani pentru a ajunge până la noi. Gândurile lui Marcus Aurelius nu sunt doar pentru el însuși, sunt pentru toți cei interesați de viață și de efemeritatea acesteia, căci nimic nu este etern.

Astăzi ești tânăr și te crezi invincibil, iar mâine vei sta la o cană de cafea și te vei uita în gol, gândindu-te la anii care au trecut, la clipele bune pe care le-ai fructificat sau pe care le-ai ratat.

Nu-i nici un mister, ce era valabil acum câteva sute de ani, este la fel de valabil și astăzi. Nu s-au schimbat decât modul în care ne creștem copiii și modul în care ne câștigăm pâinea, legile lumii sunt aceleași.

disponibilitate: Gânduri către sine însuși

Artemis – de Andy Weir

Sunt un mare fan al romanelor scrise de Andy Weir. Anterior citirii acestui roman am devorat romanele Proiectul Hail Mary și Marțianul.

Artemis este numele unei colonii lunare, prima și singura așezare de acest fel de pe satelitul nostru natural. În mijlocul acțiunii se regăsește o adolescentă care se transformă dintr-o contrabandistă, într-o persoană care va întoarce pe dos viața celor din colonie.

Dacă ești pasionat de științifico-fantastic, îți recomand acest roman, dar nu uita și de cele două prezentate mai sus, o să-ți placă la nebunie.

disponibilitate: Artemis

Ghepardul – de Giuseppe Tomasi Di Lampedusa

Scris și lăsat într-o mapă posterității. Romanul Ghepardul prezintă decăderea unei familii de nobili din Sicilia. Vei regăsi în roman peisajul rural al Siciliei și atmosfera dintr-o casă nobiliară care trebuie să facă față modernismului.

Superb scris, un roman excepțional care te transportă peste ani într-o lume pe cale de dispariție, care era împărțită între nobili și slușbași, când cei din clasa nobiliară beneficiau de ce era mai bun în lume.

disponibilitate: Ghepardul

Libertatea de depresie, învăluiri și dezvăluiri de pe la noi – de Radu Paraschivescu

În această carte, Radu Paraschivescu adună o serie de articole pe care le-a scris de-a lungul timpului pentru diferite publicații jurnalistice. Este o radiografie a sportului din România, a televiziunii și a vieții cotidiene.

Îți iei pastila și vezi cât de mult sau mai bine zis puțin am evoluat. Îmi place stilul clar și sarcasmul lui Radu, l-am descoperit târziu, dar mă bucur de fiecare dată când îi citesc romanele, este ca și cum ai lua o gură de aer din realitatea cotidiană.

disponibilitate: Libertatea de depresie

Confesiunile unui cafengiu – de Gheorghe Florescu

Mi-am dorit să citesc foarte mult această carte, dar doar anul acesta am reușit să o cumpăr, găsind-o la un preț foarte bun într-un anticariat din Galați.

Dacă ar fi să te iei după titlu, te aștepți să primești niște sfaturi despre cum să prepari o cafea bună, dar nu te lăsa păcălit, așa cum am făcut-o eu, de copertă și titlu.

Romanul cuprinde între coperțile sale povestea de viață a lui Gheorghe Florescu, cum a trecut acesta prin comunism, cum și-a folosit influența pentru a pune o pâine pe masă și ne mai este prezentată fața nevăzută a comunismului.

În vreme ce oamenii de rând stăteau la rând pentru a primi o bucată de pâine, clasa conducătoare se desfăta cu cele mai fine produse primite din toate colțurile lumii.

Nu fiți nostalgici după un regim care n-a adus nimic bun pentru această țară, documentați-vă, puteți începe citind acest roman.

Strania istorie a comunismului românesc (și nefericitele ei consecințe) – de Lucian Boia

Te-ai întrebat vreodată cum de au reușit comuniștii să vină la conducerea unei țări unde aceștia, ca și clasă politică, se aflau în minoritate?

Ce s-a întâmplat în România în vremea regimului totalitar și de ce mulți consideră că România a scăpat de comunism, dar nu și de comuniști?

Lucian Boia oferă răspunsuri la întrebări grele, ni-l prezintă pe Ceaușescu și ne dezvăluie câteva informații din spatele culisei.

disponibilitate: Strania istorie a comunismului românesc

Primul Război Mondial – controverse, paradoxuri, reinterpretări – de Lucian Boia

Într-o carte de aproape 100 de pagini Lucian Boia ne prezintă motivele care au dus la declanșarea Primului Război Mondial și faptul că cel de-al Doilea Război Mondial nu a fost decât o continuare al celui dintâi.

Atentatul de la Sarajevo nu a fost decât scânteia care a dat foc unor relații internaționale foarte tensionate și, chiar dacă nu ar fi avut loc, războiul ar fi fost greu de evitat.

Bătăliile care contează – de Magor Csibi și Radu Predescu

Magor Csibi ne prezintă managerul ideal pe care orice companie, dacă nu-l are, ar trebui să-l caute. Situațiile care diferențiază liderii de manageri. Puține sunt situațiile în care pot să regăsesc ceea ce prezintă Csibi în viața reală, cel puțin în compania în care lucrez puțini sunt cei care pot fi numiți lideri.

Radu Predescu completează cartea cu experiențele sale din perioada în care a servit în armata română, cu situațiile dificile pe care a fost nevoit să le managerieze în Irak și Afganistan. Acesta transpune în activitatea corporatistă toate cele întâmplate în armată.

disponibilitate: Bătăliile care contează

Călătorind prin Europa de Est – de Gabriel Garcia Marquez

Vreme de doi ani Gabriel Garcia Marquez a călătorit prin URSS și țările europene peste care căzuse cortina de fier. În această cărțulie, Marquez ne prezintă oamenii din aceste țări care aveau să fie condamnate la comunism.

Este interesant să vezi la cald ce s-a întâmplat cu țările care au intrat sub sfera de influență rusă, un motiv în plus pentru a alege oricând democrația și vestul.

Nașul – de Mario Puzo

Mario Puzo prezintă povestea complexă a lui Vito Corleone care ajunge, dintr-un simplu refugiat italian, unul dintre capii marilor familii mafiote din New York. Motivațiile acestuia, relațiile cu membrii familiei și modul în care reușește să controleze prin teroare sau nu un imperiu al crimei organizate.

O poveste fantastică spusă de un scriitor desăvârșit. Dacă ți-au plăcut filmele lui Coppola, află că acesta a scirs scenariul primului film împreună cu Mario Puzo și că au fost ajutați chiar de unul din mafioții din New York pentru a realiza acest film.

disponibiliate: Nașul

Ce cărți ai citit în ultima vreme?

Ce cărți ai citit, care din ele te-au impresionat și ce recomanzi?

notă de final

Linkurile atașate sunt afiliate. Dacă alegi să cumperi una dintre cărțile de mai sus de pe site-ul celor de la libris.ro, voi primi un mic comision din valoarea cumpărăturii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Autor

IONUȚ PAVEL

Tată de fete, pasionat de literatură și gaming, vânzător de utilaje agricole cu normă întreagă.

Promo:

Abonează-te pentru a fi la curent cu noutățile!