Caută
Close this search box.

Dacă mai mulți dintre noi l-am citi măcar pe Kiyosaky

person putting coin in a piggy bank

Dacă mai mulți dintre noi am citi măcar una dintre cărțile scrise de Robert Kiyosaky am deveni o țară mai prosperă.

Da, Kiyosaky prezintă concepte de bază legate de educația financiară, cum de altfel le prezintă și Asoltanei, Iancu Guda sau alți speakeri motivaționali. Dar, pentru început, nu trebuie să știi decât aceste concepte de bază pentru a avea un trai mai bun.

Conform Eurostat, 35% dintre români recunosc că nu au citit nici măcar o carte într-un an. Raportat la populația României, peste 6,5 milioane de concetățeni nu au avut curiozitatea să dea o pagină în 2023.

De aceea zic, nu contează că-l citești pe Kiyosaky, contează să începi de undeva.

Tată bogat, tată sărac este cartea care ar trebui să stea la baza portofoliului de cărți despre educație financiară. Prezintă concepte care pot fi abordate cu ușurință și este pe înțelesul tuturor.

Concepte de bază pentru a avea un trai mai bun

Interesant este că pentru a trăi mai bine nu trebuie să-ți definitivezi un doctorat în științele financiare, nu trebuie decât să ții cont de câteva concepte de bază.

În primul rând ai grijă de sănătatea ta și a celor din jur, fără sănătate nu poți întreprinde nimic. Nu cheltui tot ce câștigi, repet, nu cheltui tot ce câștigi!

Pentru început, încearcă să pui într-un fond de rezervă, chiar sub mult hulita saltea, o fracție din banii pe care-i câștigi într-o lună. Stabilește-ți o sumă de bani pe care vrei s-o economisești și înainte de a plăti orice altceva, când îți primești salariul, dă deoparte acești bani.

Important este să deprinzi acest obicei, poți automatiza tragerea direct din aplicația bancară. Așa cum plătești recurent abonametul telefonic așa poți proceda și cu suma de bani pe care ești dispus s-o pui deoparte.

Deschideți un alt cont în care să se ducă automat acești bani în momentul în care ai încasat salariul.

Cardul de cumpărături nu este prietenul tău

Încearcă să renunți la achizițiile realizate cu cardul de cumpărături. Într-o oarecare măsură, când vorbim de carduri de cumpărături cu dobândă de 0%, acestea îți permite să-ți cumperi lucruri plătind cu promisiunea că o parte din câștigurile viitoare vor merge către achitarea datoriei.

Avantajul acestor carduri este reprezentat de faptul că te poți bucura de un produs fără a aștepta câteva luni sau ani pentru a-l achiziționa. Dezavantajul cardului de cumpărături este reprezentat de faptul că-ți răpește lunar o parte din banii pe care i-ai putea economisi.

Psihologic, creierul tău nu face diferența între banii pe care îi ai deja și cei pe care nu-i ai, consideră că soldul disponibil pe cardul de cumpărături sunt tot bani, dar nu sunt. Banii de pe cardul de cumpărături devin bani în momentul când ai plătit cu el un bun sau serviciu.

Deci grijă mare cu cardul de cumpărături, utilizează-l cu chibzuință. La capitolul acesta mai avem și noi de lucru.

Amână pentru a doua zi o achiziție

Când vrei să cumperi un lucru și creierul începe să găsească explicațiile care te dau jos din pat sau te fac să apeși butonul cumpără, așteptă până a doua zi.

Amână până a doua zi achiziția. Se spune că noapte este un sfetnic bun. De cele mai multe ori vei constata că nu îți este necesar ultimul model de iPhone sau să-ți schimbi autoturismul la fiecare doi ani?

Cheltuie mai puțin decât poți produce

Fii cumpătat, cheltuie mai puțin din banii pe care-i produci. Renunță să-ți cumperi tot ce ai în casă pe credit, pune bani deoparte pentru zile negre.

Nu toată viața va fi lapte și miere, vor veni zile în care vei câștiga mai puțin sau nu vei mai putea munci la capacitate maximă, gândește-te la acelea.

Ce cărți de educație financiară ți-au schimbat în bine viața?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Autor

IONUȚ PAVEL

Tată de fete, pasionat de literatură și gaming, vânzător de utilaje agricole cu normă întreagă.

Abonează-te pentru a fi la curent cu noutățile!