Despre protestul fermierilor

tractor pregatit pentru protest

După cum probabil ați văzut pe rețelele sociale, în special pe TikTok, fermierii și transportatorii protestează în toată țara, blocând unele dintre cele mai importante orașe și artere de circulație.

Anul trecut a fost crunt atât pentru fermieri, cât și pentru toți cei care au treabă directă sau indirectă cu aceștia. Printre cei afectați nu aveau cum să nu fie și cei care le vând fermierilor utilajele cu care-și lucrează terenurile.

Secetă, costuri mari de înființare și prețuri mici de vânzare

2023 a fost un an care ne-a dat la picioare din toate direcțiile.

Costurile de înființare al culturilor a fost mare, pe fondul războiului din Ucraina, al crizei post COVID și a altor factori macroeconomici.

Alt factor devastator pentru agricultura românească l-a constituit seceta.

Este știut că fără apă nu poți produce cereale. Dacă nu poți produce cereale, nu ai ce vinde pentru a-ți achita ratele și nu-ți poți acoperi costurile cu înființarea culturilor, practic ești pe minus.

Cerealele aduse din Ucraina

Cerealele aduse din Ucraina au scăzut și prețul cerealelor românești, cu mult sub prețul de producție, scoțând fermierii din zona rentabilității.

Este bine să avem prețuri de achiziție mai mici, dar trebuie să fie o luptă egală. Fermierii români sunt obligați să producă la un anumit standard impus de politica comunitară, dar cei ucraineni n-au nici o obligație în acest sens.

A crescut foarte mult costul la care fermierii se împrumută pentru a-și achita cheltuielile operaționale sau pentru a-și moderniza fermele.

Dacă la începutul anului 2022 un credit pentru un tractor nou avea o dobândă anuală de maxim 2%, au fost perioade în decursul lui 2023 când dobânda a depășit 7%.

Pe fondul producțiilor slabe, au fost amânate ratele scadente. Fermierii nu mai sunt creditați pentru a înființa noile culturi, iar conducerea țării, în loc să-i sprijine într-un fel sau altul, nu face decât să pună și mai tare biciul pe ei.

Pentru mulți falimentul este după colț

Agricultura este un business greu, trebuie să-l manageriezi la sânge și, cu toate astea, sunt factori ce nu țin de tine care te pot duce în pragul falimentului.

Reprezentanții Guvernului, prin politicile fiscale haotice, neplata la timp a subvențiilor și despăgubirilor, mărirea accizelor, a taxelor și impozitelor și prin introducerea a unor noi obligații legislative vor grăbi falimentul anumitor fermieri.

Căci toți plecăm de acasă pentru a produce bani. Indiferent cât de pasionați suntem pentru un anumit lucru, dacă nu ne pune pâinea pe masă, nu-l putem face la infinit pro bono.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Autor

IONUȚ PAVEL

Tată de fete, pasionat de literatură și gaming, vânzător de utilaje agricole cu normă întreagă.

Promo:

Abonează-te pentru a fi la curent cu noutățile!