Caută
Close this search box.

Dispariția satului tradițional românesc

Casa paraginita dintr-un sat

Prin prisma jobului, conduc zilnic prin satele din județele Galați și Brăila. Văd case și curți părăginite ce nu prevestesc decât dispariția satului tradițional românesc.

Fără să vreau, mă apucă tristețea și mă pune pe gânduri. Când vezi casele dărăpănate și curțile năpădite de buruieni nu ai cum să treci indiferent.

În spatele acestor pereți căzuți rămân blocate poveștile celor care și-au trăit viețile, și-au crescut copiii și au râs cu poftă sau au plâns din toți rărunchii la cele ce li s-au întâmplat.

Aceste case spun cel mai bine povestea satului românesc și prevestesc viitorul care-l așteaptă.

Dacă satele nu se află în proximitatea centrelor urbane, dacă nu au mulți locuitori și nu le oferă acestora servicii cel puțin pentru final de secol XX, nu mai zic de secol XXI, vor dispărea.

Satele fantome

Acestea se vor transforma în sate fantomă și după, când ultimul urmaș al țăranului român se va fi stins din viață, vor fi arate pentru a produce hrana necesară românului modern.

Pentru mulți, aceste sate nu mai constituie o alternativă. Nu mai oferă mijloacele necesare traiului. O vacă, un cal și un hectar de pământ nu-ți mai pot pune pe masă hrana de zi cu zi.

Cei mai afectați de dispariția satului românesc vor fi cei care au plecat în străinătate pentru o viață mai bună, dar nu s-au putut rupe în totalitate de casele părintești, pe care și le-au modernizat pe bani mulți.

Vilele ridicate de cei din diaspora nu valorează în momentul de față nici cât o ceapă degerată dacă localitățile în care au fost ridicate nu sunt atractive pentru români.

Satul modern

Pentru a fi atractiv, satul modern trebuie să dispună de toate facilitățile pe care le găsești într-un oraș. Să aibă un supermarket, o farmacie, cel puțin un cabinet medical și drumuri de legătură cu principalele artere de circulație ale țării.

Alte sate, dacă și peisajul le-o va permite, vor putea fi transformate în zone turistice. Cumperi un sat întreg, recondiționezi casele păstrându-le farmecul din trecut, produci mâncare în jurul lor și faci un alt fel de agroturism.

În viitorul nu foarte îndepărtat vom asista la o accentuare a depopulării satelor izolate și mici din România. Tinerii care s-au născut în astfel de localități vor fi nevoiți, dacă nu lucrează în agricultură, să se relocheze pentru a-și întemeia și întreține familiile.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Autor

IONUȚ PAVEL

Tată de fete, pasionat de literatură și gaming, vânzător de utilaje agricole cu normă întreagă.

Abonează-te pentru a fi la curent cu noutățile!