Sâmbăta trecută, după ce am iești de la film, Freya ne-a rugat să trecem prin Cărturești să se uite la cărți, lucru pe care nu puteam să-l refuzăm, mai ales că și nouă ne place să ne alegem câteva romane noi.
Pe lângă rafturile pline cu cărți, pe mine mă mai atrag în Cărturești și rafturile burdușite cu jocuri de societate pentru toate gusturile și toate vârstele.
Cele mai plăcute amintiri din tinerețe le avem din zilele de iarnă, când ne jucam cu prietenii de dimineață și până târziu în noapte Catan.
Încă de când era mică i-am cumpărat Freyei tot felul de joculețe, pe lângă jucării și cărți.
Mai jos regăsiți o scurtă descriere a fiecărui joc de societate care se joacă cu mare plăcere la noi în familie.
Carcassonne Junior
Cel mai recent board game achiziționat este Carcassonne Junior. Jocul este super distractiv și foarte ușor de înțeles.
Fiecare jucător primește câte opt pioni de o anumită culoare. Când îi vine rândul jucătorul așează un cartonaș pe masa de joc, completând rețeaua de drumuri.
Pe aceste cartonașe sunt reprezentete personaje îmbrăcate în culorile pionilor. Scopul jocului este acela de a așeza toți pionii pe harta formată, primul care-i așează pe toți câștigă jocul.
Pionii nu pot fi așezați decât pe drumurile ale căror extremități sunt blocate.
Preț: 120 lei, achiziționat din Cărturești
Cuibar plin
Până în momentul de față, cred că acesta este cel mai jucat joc de la noi din casă. Cred că-l jucăm de când Freya a împlint vârsta de 3 ani.
Jocul se găsește în magazinele Pepco, când se găsește. Un prieten abia a găsit un exemplar după ce a intrat prin mai multe magazine.
La cuibar plin fiecare jucător primește câte o planșă pe care sunt desenate nouă cuibare. Scopul jocului este acela de a așeza pe acele cuibare câte o găină, primul care adună nouă găini câștigă jocul.
De fiecare dată când se aruncă zarurile, jucătorul primește o resursă, un ou, un pui sau o găină, în funcție de numărul picat pe zar. Cu trei ouă poți cumpăra un pui, cu trei pui poți cumpăra o găină, iar cu trei găini poți cumpăra un cocoș – paznicul care-ți va proteja cotețul găinilor în cazul în care vei fi călcat de vulpe.
Preț: 40 lei, îl găsești în Pepco
Nu te supăra frate
Acesta este un joc clasic. Fiecare jucător primește câte patru pioni de o anumită culoare.
Scopul jocului este acela de a introduce toți pionii în casă, după ce vor urma un traseu predefinit. Numărul de mutări pe care-l va face fiecare pion este dat de numărul care pică pe zar. Primul care introduce toți pionii în casă câștigă.
Preț: 40 lei, cumpărat din Kaufland
Monopoly junior
Versiunea simplificată a clasicului Monopoly poate fi acum jucată și cu cei mici. Regulile jocului sunt făcute pentru a nu-i plictisi sau încurca pe micuți, iar jocul se termină atunci când unul din jucători adună primul 30 de monede virtuale.
Banca este electronică, fiecare jucător primește un card pe care-și ține banii, iar figurinele sunt niște jucării drăguțe.
Jocul îi introduce pe cei mici în lumea afacerilor imobiliare și îi familiarizează cu termene ca: bancă, proprietate imobiliară, chirie și achiziție.
Preț; 140 lei, achiziționat din Cărturești
Șah
Cel mai complex joc pe care-l avem este cel de șah. Piesele sunt făcute din plastic și au gravat la bază mișcările pe care le pot face.
Până acum, Freya a învățat numele fiecărei piese de pe tablă și poziția acesteia la start. Nu are răbdare să-i explic cum se mișcă piesele, atacându-ne de-a valma.
Trebuie să abordez altfel acest joc, tocmai de aceea am cumpărat câteva cărți pentru juniori, în care sunt explicate pentru vârsta lor mutările și rolul fiecărei piese.
Preț: 100 lei, cumpărat din Cărturești
Jenga
Jocul Jenga a fost achiziționat de Freya din bănuții pe care i-a primit de sărbători. Este un joc pentru toate vârstele, pe cât este de simplu, pe atât este de distractiv.
Piesele din lemn sunt așezate câte trei formând un turn. Fiecare jucător, folosindu-se doar de o mână, trebuie să scoată o piesă din rândurile inferioare și să o așeze deasupra. Cel care dărâmă turnul pierde jocul.
Preț: 100 lei, cumpărat de la Smyk
Scurtă concluzie legată de jocuri, jucării și cărți pentru copii
Atât eu, cât și soția, considerăm că fiecare bănuț pe care-l dăm pe un joc, jucărie sau carte care-i aduce bucurie Freyei și o învață să descopere un anumit lucru este o investiție.
Spre deosebire de jucării, jocurile de societate adună întreaga familie în jurul lor. Este distractiv atât pentru noi, cât și pentru Freya să ne petrecem câteva zeci de minute încercând să adunăm toate găinile în coteț, să punem toți pionii pe hartă sau să adunăm cei mai mulți bănuți.
Vă recomand cu căldură să încercați să vă dedicați câteva minute săptămânal acestei activități, veți crea conexiuni puternice cu cei mici și veți aduna clipe plăcute în familie.
Dacă nu te poți deplasa până la Cărturești, poți alege cumpăra aceste jocuri de aici: jocuri de societate pentru copii (link afiliat)
Ce alte jocuri de societate mai cunoașteți pentru copii cu vârsta până în 5 ani?