De peste un an în casă la noi se află două coșuri pentru gunoi. Într-unul colectăm reciclabilele, iar în celălalt resturile alimentare.
Sticlele, plasticul, metalul și cartonul ajung întotdeauna într-un sac, pe când tot ce înseamnă resturi alimentare în celălalt.
Și în fiecare dimineață, când plec la muncă, iau cei doi saci și-i depun la containerele din spatele blocului. Aceste containere au însemne speciale pe ele, unele pentru gunoiul menajer, celelalte pentru ce se reciclează.
Până de curând eram mândru de faptul că reciclăm, avem grijă de natură și îi ajutăm pe alții să nu ducă la groapa de gunoi a Brăilei lucruri care nu se vor dezintegra în veci.
Dar toată această mândrie mi-a fost dezumflată într-o dimineață când m-am intersectat cu mașina venită se colecteze gunoiul. Mare mi-a fost surpriza când i-am văzut pe lucrătorii care scoteau containerele de reciclabile și gunoi menajer și le goleau în aceeași mașină.
Deci la Brăila reciclăm, dar nu prea. Consumatorii casnici strâng gunoiul pe categorii și ne mândrim că suntem eco și avem grijă de mediu.
Dar administrației locale nu-i pasă de ecologie, de mediu și de sustenabilitate. Sau îi pasă, dar dacă îi pasă nu înțeleg de ce nu sunt colectate cu mașini separate care ajung în locații distincte, cel puțin în cartierul unde stau nu se întâmplă ce trebuie.
Este clar că nu ne putem minți că suntem prietenii naturii doar că punem în saci diferiți rezidurile menajere.
O soluție ar fi să nu mai duc reciclabilele la tomberoanele din spate ci să le duc la stațiile de reciclare din supermarket-uri, dar nu am unde să depozitez sticlele de apă, cutiile de lapte praf și celelalte reciclabile care se strâng într-o săptămână.
La tine cum merge cu reciclarea, ești sigur că sticla ajunge să fie reutilizată sau te mulțumești cu gândul că tu îți faci partea ta de treabă?