Avem încă un an dificil, agricultura din România suferă încă o dată. În ultimii cinci ani, doar unul singur a fost rentabil pentru agricultură, 2021.
Seceta prelungită, lipsa sistemelor de irigat, lipsa facilităților de procesare și managementul defectuos au dus către catastrofa pe care o vedem cu toții, dar pe care nu o conștientizăm toți.
Mulți dintre fermieri vor pune lacătul pe ușă, vor vinde sau vor fi executați siliți, căci utilajele pe care le vedeți prin curțile acestora sunt luate, în marea lor majoritate, prin credit. Semințele, motorina și alte cheltuieli operaționale sunt de asemenea luate pe datorie.
Veți întreba, pe bună dreptate, unde-s domnule banii pe care i-au scos din agricultură în anii buni? O parte din acei bani a fost reinvestită, prin extinderea sau modernizarea exploatațiilor, o altă parte din bani s-a îndreptat către autoturisme de ultimă generație și diferite mofturi.
Cât de gravă este situația?
Situația, cel puțin în zona pe care activez, este atât de gravă încât consider că acesta este momentul de cotitură. În câțiva ani micii fermieri vor dispărea, nu vor avea cum să supraviețuiască cu 100 de hectare de teren arabil dacă nu cultivă legume și nu au sisteme de irigat.
Piața va fi controlată de câțiva jucători. Lipsa asocierii dintre micii fermieri le va aduce unora, în cele din urmă, sfârșitul. Schimbul de generații nu se va face prin transferul fermelor de la părinți, la moștenitori, mulți din cei din urmă nefiind interesați să lucreze în agricultură.
Lipsa investițiilor majore, investiții care ar fi trebuit coordonate pentru întreaga țară de la centru, vor transforma țara într-un deșert.
Ce este de făcut pentru a salva agricultura din România?
Hai să ne trezim în ceasul al doisprăzecelea și să nu ne mai gândim doar la propiul interes. Să ne gândim la siguranța alimentară a copiilor noști și chiar a nepoților.
Să stabilim un plan de țară, de care să ne ținem. Să investim în perdele forestiere, păduri, irigații, piețe și fabrici de conserve. Ar trebui să ne oprim din a mai vinde produsele ieftin, neprelucrate. Exportăm grâu și importăm produse de panificație.
Asocierea dintre fermieri ar trebui să fie prioritară, să lăsăm orgoliile de-o parte. Nu putem face agricultură doar în anii când avem precipitații, o țară trebuie hrănită în fiecare zi.
2 răspunsuri
pacat, un pamanat atat de roditor si totusi recolta asa mica sau deloc.. de la Focsani pana la Braila este uscat tot
Alții fac din deșert teren agricol, noi nu știm să-l prețuim și să-l punem în valoare