Pentru fermierii care nu au posibilitatea să-și irige terenurile cultivate și nici nu sunt prevăzători din fire, se anunță vremuri tulburi, din care mulți vor ieși șifonați.
Războiul din Ucraina, prețul mic cu care-și vând produsele, condițiile atmosferice nefavorabile și prețurile mari cu care și-au înființat și intreținut culturile, dobânzile ridicate și prețurile utilajelor care au atins stratosfera sunt doar o parte din dificultățile cu care se luptă cei din agricultură în această perioadă.
Fermierii care au produs mai multe cereale în 2023, decât în 2022, au vândut ieftin, profitul fiindu-le diminuat. Cei care au depozitat, în speranța că vor mai crește prețurile de vânzare, au pierdut pentru că prețurile s-au dus și mai mult în jos.
Iar fermierii care nu au știut până acum cum să-și programeze achizițiile și au contractat utilaje de sute de mii de euro se văd acum nevoiți să ceară amânări de rate sau să se împrumute suplimentar pentru a mai putea spera încă un an.
Este clar, agricultura în România nu se mai poate face doar pentru subvenția APIA, aceasta trebuie programată cu grijă și gestionată cu și mai mare atenție decât până acum.
În anumite zone din țară, acesta este al treilea an greu din ultimii patru. S-au adunat multe datorii, mulți au ajuns la fundul sacului și la capătul răbdărilor.
Cel mai trist este că aparatul administrativ nu încurajează în nici un fel consumul produselor interne și nici nu vin cu ajutoare suplimentare pentru cei calamitați. Există posibilitatea ca într-un viitor nu foarte îndepărtat mulți fermieri mici și chiar medii să pună lacătul pe ferme, să-și vândă utilajele sau să le fie preluate de bănci.